błyskawiczny torcik

0 (0 ocen)

przepis mam w zeszycie juz ładne pare lat i sięgam po niego zawsze gdy mam ochote na cos słodkiego , nie wymagającego czasu i niedrogiego

Składniki:

  • biszkopt: -3 jajka, -3 łyżki cukru, - 3 łyżki mąki - łyżeczke proszku do pieczenia masa:-pół kostki masła, -3 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, galaretka agrestowa ptasie mleczko: -2 białka, - galaretka cytrynowa na wierzch: dowolne owoce i galaretka truskawkowa.

Błyskawiczny torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. zrbic biszkopt i wylac na niewielką tortownice po czym upiec. masa: galaretkę rozpuscic w szklance wrzątku,odstawic do stężenia. Utrzec masło z trzema łyżkami cukru , wlewac cienkim strumieniem tężejącą galaretkę cały czas miksując. Wylac na biszkopt i włożyć na kilka minut do lodówki aby masa ztężała.ptasie mleczko: galaretkę rozpuscic w szklance wrzącej wody, zostawic do ostygnięcia. Ubić pianę z białek i połączyc z gęstniejącą galaretką cały czas miksując po czym szybciutko wylac na masę i ponownie włożyc na kilka chwil do lodówki. Gdy torcik stężeje poukładac na nim dowolne owoce i załac galaretką .

Porady

galaretki mogą byc o innych smakach i kolorach niż podane w przepisie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy