Danie sycące, szybkie i proste w przygotowaniu. Osobiście lubię, gdy cukinia jest przysmażona na półmiękko. Stopień przysmażenia każdy może sobie dowolnie regulować:).
Składniki:
Składniki na 5 porcji
• 250 gram makaronu błyskawicznego (chow Mein Noodles),
• 2 małe cukinie,
• 1 filet z kurczaka,
• 100 gram boczku,
• ok 150 gram pomidorków koktajlowych,
• 50 gram sera żółtego,
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
• olej rzepakowy do smażenia,
• świeżo mielona sól morska,
• świeżo mielony kolorowy pieprz,
• przyprawa do kurczaka
Błyskawiczny makaron z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki. Pokrojoną oprószamy przyprawą do kurczaka i świeżo mielonym pieprzem. Tak przygotowaną przysmażmy na oleju do miękkości.
2.Boczek kroimy w plasterku i delikatnie wytapiamy na oddzielnej patelni. Gdy zacznie się rumienić dodajemy do niego pokrojoną w półplasterki cukinię. Całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Smażymy do momentu jak cukinia zacznie mięknąć. Do cukinii w dalszej kolejności dodajemy przysmażony filet z kurczaka. Pod koniec smażenia dodajemy natkę pietruszki i pomidorki koktajlowe.
3.Między czasie zagotowujemy wodę. Do gotującej wsypujemy makaron i pozostawiamy go pod przykryciem na 4 minuty. Po tym czasie odcedzamy.
Gdy pomidorki zaczynają pękać dodajemy do warzyw starty ser żółty oraz makaron. Całość dokładnie mieszamy i porcjujemy na talerze. Podajemy na ciepło.
Komentarze