Wspaniałe danie, które przygotowuję raz w tygodniu dla całej rodziny. Moja córeczka przepada za łososiem gotowanym na parze w delikatnym sosie szpinakowym. Jest bardzo zdrowy i pyszny.
4.5 (192 ocen)
Porady
1)Do dań rybnych idealnie pasują surówki, więc proponuję np. surówkę z białej kapusty i marchewki z olejem i przyprawami lub surówkę z marchewki i selera z olejem i przyprawami. Na zdjęciu jako dekorację umieściłam te dwie surówki, aczkolwiek są to tylko dowolne propozycje dodatków. Danie samo w sobie składa się z łososia, sosu i ziemniaków. 2) Wyjmując łososia z parowara użyj łopatki i odziel mięso ryby od skóry. Na talerzu rozłóż porcje bez skóry. 3) Jeżeli nie masz możliwości ugotowania ryby na parze, po prostu usmaż łososia na oleju z dodatkiem odrobiny masła. W tym przypadku wcześniej należy rybę posolić. 4) Do sosu można dodać też szpinak świeży, zblanszowany, wówczas można go zmiksować lub bardzo drobno posiekać.
Komentarze