Kurczaka zrobicie w około pół godziny, a w tym samym czasie możecie np. ugotować ziemniaki. Ubite z masłem i odrobiną mleka będą wyśmienite do tak przygotowanego mięsa!
Błyskawiczny kurczak w marynacie pomarańczowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety rozbijam tłuczkiem (najlepiej zrobić to wkładając mięso do woreczka foliowego, w ten sposób unikniemy mycia tłuczka i deski) - niezbyt cienko. Każdy oprószam solą, pieprzem i ziołami z obu stron. Układam przyprawione mięso na płaskim talerzu i polewam sokiem wyciśniętym z połowy pomarańczy. Mięso w marynacie powinno poczekać 5-10 minut przed smażeniem (oczywiście to może być dłuższy okres). Na patelni (użyłam grillowej) rozgrzewam olej (nie za mocno, żeby mięso równomiernie się smażyło) i układam mięso. Po ok. 4,5 minutach, gdy się zarumieni, przekładam je na drugą stronę. Smażę ok. 2 minuty, po czym dolewam pozostały sok z pomarańczy i dorzucam przecięte na pół pomidorki. Duszę wszystko razem jeszcze ok. 5 minut.
Komentarze