błyskawiczny kurczak po chińsku

0 (0 ocen)

  • 25 min

Szybki obiadek dla całej rodziny :)

  • 25 min

Składniki:

  • 3 filety z kurczaka
    1 opakowanie (450 gramów) mrożonej mieszanki chińskiej
    sos sojowy ciemny (dałam około 5 - 6 łyżek)
    sól (bardzo mało)
    pieprz czarny
    słodka papryka (dałam 1 łyżeczkę)
    ostra papryka
    1/3 szklanki zimnej wody + 1 płaska łyżka mąki pszennej)

Błyskawiczny kurczak po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka umyć, osuszyć, osuszyć, pokroić w kostkę, wrzucić do rondla, pokropić sosem sojowym, podlać olejem, podsmażyć przez około 6 - 8 minut, następnie dodać mrożone warzywa, smażyć wszystko razem mieszając około 6 minut, następnie podlać 1,5 szklanki gorącej wody, zagotować, dodać pieprz, słodką i ostrą paprykę, gotować 10 - 12 minut na małym ogniu pod przykryciem.
    Mąkę wymieszać dokładnie z wodą, wlać do sosu, gotować do zgęstnienia mieszając, doprawić ewentualnie, gotowe.
    Danie podałam z ryżem i ogórkiem konserwowym.

Porady

Do sosu, jeśli ktoś lubi, może dodać 1 płaską łyżkę koncentratu pomidorowego.

Komentarze

Podobne przepisy