Błyskawiczne, zawsze udane kruche ciasto

5 (172 ocen)

  • 30 min

Smaczne, kruchutkie ciasto do: mazurków, ciast z owocami, tarty i sernika.

  • 30 min

Składniki:

  • 1/ 2 kg mąki pszennej, typ 500- przesianej
    25 dag masła lub margaryny
    6 żółtek
    1/ 2 szklanki cukru kryształu
    cukier waniliowy
    3- 4 łyżki kwaśnej śmietany
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Kruche ciasto

Błyskawiczne, zawsze udane kruche ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na kruche ciasto 1. Składniki sypkie- przesiewamy.
    Do miski wsypujemy kolejno: mąkę z proszkiem, cukier, cukier waniliowy.
    Dodajemy masło. Wbijamy żółtka.
  • zagniecione kruche ciasto 2. Wlewamy śmietany tyle, aby ciasto było plastyczne.
    Szybko wyrabiamy ciasto ręką.
  • kruche ciasto przed pieczeniem 3. Ciasto wykładamy od razu na blaszkę. Nakłuwamy widelcem, aby się spulchniło.
  • upieczone kruche ciasto, pod tartę 4. Pieczemy w temp. 160 stopni C z termoobiegiem, przez ok. 15- 20 min.
    Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone.
  • sernik na kruchym spodzie 5. Smacznego :)

Porady

Wszystkie składniki na kruche ciasto powinny mieć temp. pokojową. Ja nie wyrabiam ciasta i nie wałkuję- na stolnicy. Łączę wszystkie składniki w misce i szybko zagniatam. Od razu nadaje się do pieczenia. Wszystkie składniki sypkie- zawsze przesiewam. Nie dodaję do ciasta- białek. Najlepsza mąka, to krupczatka, poznańska lub wrocławska. Jeśli chcemy mieć bardzo kruche ciasto, nie dodajemy proszku do pieczenia. A zamiast masła dodajemy smalec i wodę. Cukru dodajemy w zależności od nadzienia, jeśli jest słodkie, wtedy cukru wsypujemy mniej. Śmietaną korygujemy konsystencję ciasta. Ma być plastyczne i miękkie. Możemy dodać do ciasta przesiane kakao, miód, kisiel kolorowy, albo kokos. Najlepsze jajka, to te wiejskie. Proporcja ciasta na dużą blaszkę 26x 36.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować