Błyskawiczne ciasto dyniowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dynia jest niskokaloryczna i bardzo zdrowa. Ciasto z dyni jest pyszne i wilgotne. Idealne do popołudniowej herbaty. Wspaniałe na Walentynki i inne okazje. Mój mąż je uwielbia.

  • 30 min

Składniki:

  • - dynia : 270 g
    - cukier muscovado : 180 g
    - olej rzepakowy : 3/4 szklanki
    - mąka pszenna tortowa : 190 g
    - jajka : 2 sztuki
    - proszek do pieczenia : 1 łyżeczka
    - soda oczyszczona : 0,5 łyżeczki
    - sól : 1 łyżeczka (płaska)
    - przyprawa do piernika : 1 łyżka
    - aromat korzenny lub waniliowy do ciast : 1 łyżeczka

Błyskawiczne ciasto dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • puree z dyni 1. Dynię obrać, rozdrobnić na puree ( najlepiej w robocie kuchennym).
  • ciasto z dyni 2. Do miski przesiać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dodać resztę składników, wymieszać trzepaczką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • ciasto zdrowe i wilgotne 3. Ciasto przelać do silikonowej okragłej formy (tortownicy o średnicy 28 cm i wysokości 4,5 cm). Piec 25 minut na środkowej szynie.

Porady

Do pieczenia można użyć innej okragłej formy, ale wówczas należy wysmarować ją masłem. Ciasto jest dość wilgotne. Do ciasta można dodać też posiekanych orzechów włoskich.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy