Błyskawiczne ciasto drożdżowe z wiśniami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

proste i smaczne....

  • Łatwy

Składniki:

  • - świeże drożdże: 100 gramów
    - cukier: 0.75 szklanki
    - cukier waniliowy - duży: 1 opakowanie
    - olej: 0.75 szklanki
    - zimne mleko: 1 szklanka
    - jajka rozmącone: 4 sztuki
    - mąka pszenna: 5 szklanek

    - wiśnie (u mnie z zalewy, osączone): 0.75 kilograma
    - kruszonka: 3 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Błyskawiczne ciasto drożdżowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce w podanej kolejności, jednak mąki wsypać tylko 4 szklanki. Nie mieszać.
  • 2. Przykryć miskę ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny
  • 3. Po tym czasie wymieszać dokładnie wszystkie składniki, następnie dodać pozostałą 1 szklankę mąki i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji
  • 4. Ciasto będzie dość klejące, ale nie ma potrzeby dosypywania mąki. Ciasto wyłożyć na wcześniej uszykowaną formę ( u mnie 28x30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać i wysypać owoce lekko je dociskając. Posypać kruszonką. Kruszonkę zagnieść z 1 szklanki cukru, 1 szklanki mąki oraz 125 dkg zimnego masła. Można przygotować ją wcześniej i przechowywać w lodówce, aż do momentu jej użycia.
  • 5. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i pieczemy ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest już gotowe. Upieczone ciasto pozostawiamy jeszcze w wyłączonym piekarniku na ok 5-10 minut, następnie wyciągamy. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować