Błyskawiczne ciasto drożdżowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce w podanej kolejności, jednak mąki wsypać tylko 4 szklanki. Nie mieszać.
2.Przykryć miskę ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny
3.Po tym czasie wymieszać dokładnie wszystkie składniki, następnie dodać pozostałą 1 szklankę mąki i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji
4.Ciasto będzie dość klejące, ale nie ma potrzeby dosypywania mąki. Ciasto wyłożyć na wcześniej uszykowaną formę ( u mnie 28x30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać i wysypać owoce lekko je dociskając. Posypać kruszonką. Kruszonkę zagnieść z 1 szklanki cukru, 1 szklanki mąki oraz 125 dkg zimnego masła. Można przygotować ją wcześniej i przechowywać w lodówce, aż do momentu jej użycia.
5.Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i pieczemy ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest już gotowe. Upieczone ciasto pozostawiamy jeszcze w wyłączonym piekarniku na ok 5-10 minut, następnie wyciągamy. Smacznego.
Komentarze