Błyskawiczne ciastka

4.5 (199 ocen)

  • 10 min

Te ciastka to dobre wyjście awaryjne na niespodziewanych gości, gdy nie mamy czym poczęstować

  • 10 min

Składniki:

  • Specjalna foremka w kształcie gwiazdy

    Składniki:
    - 2 jajka,
    - 1 szklanka mąki,
    - ¾ szklanki mleka (lub wody),
    - 1 cukier waniliowy

    - Olej do smażenia,

    - Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Błyskawiczne ciastka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wlewamy do plastikowej miski, dokładamy pozostałe składniki i całość mieszamy mikserem tak jak ciasto na naleśniki.
    Foremkę rozgrzewamy w oleju. Następnie zanurzamy ją do 2/3 wysokości w cieście i ponownie wkładamy na olej. Ciasteczka same odchodzą od formy. Smażymy je z dwóch stron.
    Przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem

Porady

Robi się je bardzo szybko. Są chrupiące i najlepiej smakują zaraz po wykonaniu, gdy w kuchni jeszcze pachnie po ich smażeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować