Błyskawiczne ciasteczka owsiane

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybka, zdrowa i smaczna przekąska. Polecam dla osób dbających o linię np. na drugie śniadanie lub jako deser. Składnikami można żonglować by stworzyć własną ulubioną kompozycję.

  • 30 min

Składniki:

  • - pół szklanki płatków owsianych
    - pół szklanki płatków jęczmiennych
    - garść rodzynek
    - sześć suszonych śliwek
    - garść pestek słonecznika
    - ćwierć szklanki wody
    - dwie łyżki konfitury wiśniowej (bez cukru) lub domowego powidła śliwkowego bez cukru
    - łyżka miodu (opcjonalnie)

    Do polewy (wersja mniej dietetyczna)
    - pół tabliczki ulubionej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Błyskawiczne ciasteczka owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki pokroić w małe kosteczki.
  • 2. Wszystkie składniki wsypać do miski. Wlać wodę, dodać konfiturę i miód. Dokładnie wymieszać
  • 3. Na blaszce do pieczenia rozłożyć pergamin. Nakładać dużą łyżką ciastka na pergamin, delikatnie rozpłaszczyć.
  • 4. Piec w piekarniku nagrzanym o ok 150 - 170 stopni dwadzieścia minut.
  • 5. Polewa (w wersji mniej kalorycznej)
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zanim ostygnie posmarować spód wystudzonych ciasteczek.

Porady

Robię te ciasteczka nawet kilka razy w tygodniu. Dodaję bakalie, które akurat mam pod ręką. Czasem dołączam poszatkowane świeże jabłko. Uwielbiam je bo sa pyszne i zdrowe a możliwości ich kompozycji jest niesamowicie dużo.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować