BŁYSKAWICZNA SZCZAWIOWA

0 (0 ocen)

  • 35 min

Zupa lekka, pożywna i orzeźwiająca.

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki :
    1 wędzona kość schabowa
    7 ziemniaków
    1 marchewka
    po kawałku pietruszki i selera
    1 ząbek czosnku
    słoiczek szczawiu
    kilka kropli cytryny
    śmietana 18 % (170 g)
    1 czubata łyżka mąki pszennej
    3 jajka ugotowane na twardo
    liść laurowy, kilka ziarenek angielskiego ziela
    sól. pieprz. słodka mielona papryka, jarzynka

Błyskawiczna szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • BŁYSKAWICZNA SZCZAWIOWA 1. Wędzoną kość schabową gotujemy przez kilka minut w osolonej wodzie z liściem laurowym, angielskim zielem i czosnkiem. Dodajemy pokrojone w kawałki marchewkę, pietruszkę i seler. Ziemniaki kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka. Gdy zmiękną wlewamy szczaw. Mąkę rozprowadzamy w małej ilości zimnej wody i śmietaną. Wlewamy do gotującej się zupy. Wrzucamy przyprawy i doprawiamy do smaku cytryną. Podajemy z ugotowanym jajkiem na twardo.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy