BŁYSKAWICZNA SZARLOTKA W KRUCHYM CIEŚCIE

5 (143 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis udostępniła znajoma Helenka z NK. Składniki dopasowałam do większej blaszki. Ciasto jest przepyszne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    -3 szklanki mąki
    -100 g. wiórków kokosowych
    -1 szklanka cukru
    -1,5 kostki masła-375 g.
    -6 żółtek
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1/3 szklanki bułki tartej
    6 dużych albo 8 mniejszych winnych jabłek
    cukier waniliowy
    cynamon

    beza:
    -6 białek
    -szczypta soli
    -1 szklanka cukru
    -1 kisiel, tutaj brzoskwiniowy

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Błyskawiczna szarlotka w kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warstwa ciasta 1. ciasto-Wszystkie składniki posiekać nożem, następnie rozetrzeć w palcach na "żwirek".
    Można wrzucić wszystko do malaksera i rozdrobnić.
    3/4 ciasta rozsypać na blasze 25x42, lekko docisnąć.
    Dobrze jest posypać, bułką tartą.
  • układanie jabłek 2. nadzienie-Na cieście ułożyć jabłka pokrojone w grubą kostkę.
    Albo pokrojone w cząstki.
  • warstwa jabłek 3. Posypać cukrem waniliowym z cynamonem.
  • beza 4. beza-Ubić pianę ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie wmieszać przesiany kisiel.
    Wyłożyć na owocach.
  • szarlotka przed pieczeniem 5. Na ubitej pianie rozsypać resztę ciasta.
  • po upieczeniu 6. Wstawić do nagrzanego do 190 * piekarnika i piec około 40 minut.

    Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować