Błyskawiczna babka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Babkę robi się w parę chwil, z jej przygotowaniem poradzi sobie nawet amator pieczenia ciast.

  • 60 min

Składniki:

  • 5 jajek
    ½ szklanki mąki pszennej
    Szklanka mąki ziemniaczanej
    Kostka margaryny
    Szklanka cukru
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    Olejek cytrynowy do smaku

Błyskawiczna babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ubij z cukrem, dodaj zmieszane i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz stopioną margarynę.

  • 2. Ubij białka z jajek na puszystą pianę i delikatnie, łyżką wymieszaj z ciastem. Dodaj parę kropelek olejku cytrynowego do smaku.
  • 3. Piecz ciasto w temperaturze 180*C przez 40-45 minut.

Porady

Gdy babka wystygnie możesz ją udekorować polewą i posypką, by zyskała efektowniejszy wygląd.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy