Blok serowy z 3 rodzajami czekolady - sernik na zimno

4.5 (193 ocen)

  • 30 min

To ciasto pierwszy raz zrobiłam podczas pobytu w Irlandii. Tak wszystkim zasmakowało, że postanowiłam je zrobić na karnawał dla gości.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg sera w wiaderku
    3 białe czekolady
    3 mleczne czekolady
    3 gorzkie czekolady
    600 g śmietanki kremówki (u mnie 30%)
    1 szkl. cukru
    4 łyżeczki cukru waniliowego
    6 łyżeczek żelatyny
    opakowanie herbatników
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Blok serowy z 3 rodzajami czekolady - sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ser dzielimy na 3 części. Po 2 z każdego rodzaju czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy z cukrami na puszystą pianę, żelatynę moczymy w 12 łyżkach wody, gdy napęcznieje stawiamy na ogniu i rozpuszczamy. Do każdej miseczki z serem dajemy po równo żelatynę, następnie wlewamy do 1 miski białą czekoladę, do 2 mleczną, a do 3 gorzką. Dokładnie mieszamy. Śmietankę po równo dzielimy na masy i dokładnie mieszamy z serem.
  • 2. Brytfanki 30 x 11 wykładamy folią aluminiową. Wlewamy masy serowe w kolejności:
    gorzka czekolada
    mleczna czekolada
    biała czekolada
    Wierzch wykładamy herbatnikami. Ciasto wkładamy do lodówki, aby dobrze stężało.
  • 3. Najlepiej na następny dzień wyjmujemy ciasto z lodówki, wykładamy je z brytfanek do góry nogami. Każdą z pozostałych czekolad roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy nimi blok serowy. Ciasto jest rewelacyjne, idealnie komponują się ze sobą warstwy serowe. SMACZNEGO!!!

    Z PODANYCH SKŁADNIKÓW WYCHODZĄ 2 BLASZKI O WYMIARACH
    30 X 11
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować