Blok czekoladowy z marcepanem i skórką pomarańczową

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kto nie lubi czekolady? Na pewno znajdą się takie osoby, ale jest ich niewiele. Lubimy pewne kompozycje smaków i blok jest doskonałą propozycją, aby samemu skomponować swój ulubiony smakołyk.

  • 30 min

Składniki:


  • 150 gram marcepanu, pokrojonego w średnie plasterki
    połowa opakowania skórki pomarańczowej
    125 - 150 gram herbatników maślanych
    3 gorzkie tabliczki czekolady
    puszka mleka słodzonego, skondensowanego

Blok czekoladowy z marcepanem i skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. wlewam do garnka mleko słodzone, dodaję połamane tabliczki czekolady i ogrzewając na małym ogniu garnek, cały czas mieszam jego zawartość
  • 2. herbatniki łamię na małe kawałki,
  • Blok czekoladowy z marcepanem i skórką pomarańczową 3. do otrzymanej masy czekoladowej dodaję pokrojony marcepan, skórkę pomarańczową, pokruszone herbaniki
  • Blok czekoladowy z marcepanem i skórką pomarańczową 4. foremkę otaczam folią spożywczą, na którą wylewam masę czekoladową, studzę - dzięki folii bardzo łatwo mogę naszą "czekoladę" wyjąć z foremki i położyć na talerz, na którym ma być ona podana.
  • 5. ozdabiam tak, jak lubię np. złotymi perełkami lub kandyzowanymi plasterkami pomarańczy.
  • 6. smacznego :)

Porady

najlepiej przygotować blok dzień wcześniej, przed podaniem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy