Blok czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Czekoladowe słodkości z niespodziankami w środku.

  • 5 godz.

Składniki:

  • mleko w proszku pełne 4 szklanki
    cacao ciemne [5 pełnych łyżek]
    woda [½ szklanki]
    masło twarde lub margaryna kasia [kostka ok 250g]
    cukier [1 ½ szklanki]
    herbatniki najlepsze petitki [250g],herbatników nie kruszyłam za drobno,lepiej większe kawałki.
    orzechy włoskie [ok.180-200g]
    można dodać rodzynki lub inne bakalie - rodzynki większą połowę szklanki, orzechy pokroić drobno, wiórki kokosowe,skórka pomarańczowa, zapach pomarańczowy.

Blok czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pyszny  blok czekoladowy. 1. Masło i cukier z wodą rozpuścić w rondelku potem ostudzić nie musi być do zimna ;)
    Mleko w proszku wymieszać dokładnie z cacao, dodać przestudzony tłuszcz i szybko energicznie mieszać, szybko gęstnieje więc trzeba to robić szybko, ja robie to zwykłą łyżką bez miksera. Jak będzie już lśniąca gładka masa dodać pokruszone wcześniej herbatniki i orzechy.
    Na koniec masę przelać do blachy u mnie duża „keksówka”.

Porady

Meko w proszku pełne ! Uwaga nie granulowane!!! Na koniec masę przelać do blachy u mnie duża „keksówka”.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy