Blok czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 15 min

Deser ten robiła mi moja mama kiedy nie było w sklepach czekolady - teraz ja robię go dla mojego synka:)

  • 15 min

Składniki:

  • - 500 g mleka w proszku
    - kostka margaryny
    - pół szklanki wody
    - 6 łyżek kakao
    - 2 szklanki cukru
    - 1 duże opakowanie herbatników ( może być to z Biedronki)

Blok czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotować margarynę, kakao, cukier i wodę. Kiedy wszystko się wymiesza, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy mleko w proszku cały czas intensywnie mieszając. Kiedy masa będzie gotowa wylewamy ją na rozłożone wcześniej na blasze herbatniki i przykrywamy masę kolejnymi herbatnikami. Odstawiamy do wystudzenia. W wersji dla leniwych herbatniki się kruszy i wrzuca do masy bez rozkładania.
    Porcja wystarcza na małą kwadratową blaszkę. Ciasto jest bardzo słodkie i naprawdę nie da rady zjeść dużej porcji więc jest bardzo podzielne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy