Blok czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 20 min

Deser ten kojarzy mi się z dawnymi, dziecinnymi czasami. Jest to ulubiona potrawa mojej rodziny.

  • 20 min

Składniki:

  • kostka masła
    0,5 kg mleka w proszku
    0,5 szklanki wody
    5 łyżek kakao
    1,5 szklanki cukru
    pół tabliczki czekolady gorzkiej
    dowolna ilość wafli do tortów (u mnie zazwyczaj 3-4)/ew. herbatniki
    rodzynki, orzechy bądź inne owoce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Blok czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy masło aby je roztopić. Gdy masło się rozpuści dodajemy cukier mieszając od czasu do czasu.
  • 2. Kiedy zauważymy, że pod naszą łyżką/mieszadełkiem nic nie skrzypi od cukru dodajemy kakao i podzieloną na cząsteczki czekoladę. Czekamy aż składniki się rozpuszczą a następnie odstawiamy do stygnięcia.
  • 3. Gdy nasza masa stygnie zajmujemy się waflami oraz naszymi dodatkami. Wafle łamiemy według naszych upodobań. Ja zawyczaj łamię je na wielkość połowy tabliczki czekolady.
    Do mojego bloku najczęściej dodaję pokrojone w paseczki lub kostkę rodzynki, orzechy włoskie i morele.
  • 4. Jeżeli masa nie jest ciepła dodajemy mleko w proszku które należy wymieszać, a następnie połamane wafle i owoce.
  • 5. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy keksowej, foli spożywczej bądź do zwyczajnej przezroczystej siatki. Ja właśnie za każdym razem korzystam z siatki ponieważ bardzo łatwo jest uformować kształt naszego bloku. Wygląda u mnie jak rolada.
  • 6. Nasz blok wędruje do lodówki na ok 2 godz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Orzechy Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować