Deser ten kojarzy mi się z dawnymi, dziecinnymi czasami. Jest to ulubiona potrawa mojej rodziny.
20 min
Składniki:
kostka masła
0,5 kg mleka w proszku
0,5 szklanki wody
5 łyżek kakao
1,5 szklanki cukru
pół tabliczki czekolady gorzkiej
dowolna ilość wafli do tortów (u mnie zazwyczaj 3-4)/ew. herbatniki
rodzynki, orzechy bądź inne owoce
Blok czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy masło aby je roztopić. Gdy masło się rozpuści dodajemy cukier mieszając od czasu do czasu.
2.Kiedy zauważymy, że pod naszą łyżką/mieszadełkiem nic nie skrzypi od cukru dodajemy kakao i podzieloną na cząsteczki czekoladę. Czekamy aż składniki się rozpuszczą a następnie odstawiamy do stygnięcia.
3.Gdy nasza masa stygnie zajmujemy się waflami oraz naszymi dodatkami. Wafle łamiemy według naszych upodobań. Ja zawyczaj łamię je na wielkość połowy tabliczki czekolady.
Do mojego bloku najczęściej dodaję pokrojone w paseczki lub kostkę rodzynki, orzechy włoskie i morele.
4.Jeżeli masa nie jest ciepła dodajemy mleko w proszku które należy wymieszać, a następnie połamane wafle i owoce.
5.Tak przygotowaną masę przekładamy do formy keksowej, foli spożywczej bądź do zwyczajnej przezroczystej siatki. Ja właśnie za każdym razem korzystam z siatki ponieważ bardzo łatwo jest uformować kształt naszego bloku. Wygląda u mnie jak rolada.
Komentarze