Bliny z syropem malinowym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mój synek tak szybko je pałaszował,że aż się zdziwiłam...taki zawsze był niejadek z niego :)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka gryczana: 100 gramów
    - mąka pszenna: 100 gramów
    - mleko: 400 mililitrów
    - jajka: 2 sztuki
    - drożdże: 18 gramów
    - cukier: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bliny z syropem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże aby wyrosły rozprowadzamy z łyżeczką cukru i mąki,zalewamy niewielką ilością ciepłego mleka.
    Wyrośnięte drożdże mieszamy z mąką,roztrzepanymi jajkami,ciepłym mlekiem i szczyptą soli.Dokładnie mieszamy, najlepiej łyżką.Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • 2. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce aby wyrosło na około godzinę.
  • 3. Na patelnie wlewamy olej,takę ilość aby dno patelni było przykryte.Chodzi o oto aby placki się usmażyły a nie pływały na patelni.Na rozgrzany tłuszcz wylewamy łyżką po porcji ciasta i smażymy z obu stron na brązowo.
    Ciepłe placki polewamy sokiem malinowym i podajemy na ciepło
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Rosyjska Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować