Bliny z syropem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże aby wyrosły rozprowadzamy z łyżeczką cukru i mąki,zalewamy niewielką ilością ciepłego mleka.
Wyrośnięte drożdże mieszamy z mąką,roztrzepanymi jajkami,ciepłym mlekiem i szczyptą soli.Dokładnie mieszamy, najlepiej łyżką.Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
2.Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce aby wyrosło na około godzinę.
3.Na patelnie wlewamy olej,takę ilość aby dno patelni było przykryte.Chodzi o oto aby placki się usmażyły a nie pływały na patelni.Na rozgrzany tłuszcz wylewamy łyżką po porcji ciasta i smażymy z obu stron na brązowo.
Ciepłe placki polewamy sokiem malinowym i podajemy na ciepło
Komentarze