Bliny wg Piotra

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Różnych wersji blinów jest dziesiątki . To są bliny ziemniaczane z drożdżami. Kuchnia Litewska

  • 2 godz.

Składniki:

  • 5 dag świeżych drożdży
    1 szklanka mleka
    1/2 łyżeczki cukru
    5 średnich ziemniaków ( jak na placki- po utarciu powinno wyjść ok 1,5 szklanki )
    2 jajka
    2 szklanki mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka soli
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki Bliny

Bliny wg piotra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bliny wg Piotra 1. Zrobić rozczyn z 1/2 szklanki letniego mleka i roztartych z cukrem drożdży . Do utartych ziemniaków dodać jajka , sól i szklankę mąki - zamieszać . Dodać rozczyn , resztę mleka i mąki i dokładnie wymieszać . Ciasto ma mieć gęstość dobrej , kwaśnej śmietany. Jeśli jest za rzadkie dosypać odrobinę mąki , jeśli za gęste dolać trochę mleka .Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( przykryć miskę lnianą ściereczką ). Gdy ciasto podwoi objętość ( po ok. 30 minutach ) zamieszać . Zostawić na ok . 1,5 godziny .
    Na patelni rozgrzać olej ( mniej niż na placki ) - nakładać łyżką ( po 2-3 na blin ) porcje i smażyć na złoto z obu stron .
  • 2. Podawać wg upodobania : śmietana , kawior, łosoś wędzony, sosy .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować