Bliny gryczano-pszenne ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.rozrobić drożdże z niewielką ilością ciepłej wody i mąki, postawić do wyrośnięcia
2.do miski wsypać obie mąki , zalać 1 szklanką zimnego mleka, wymieszać
3.drugą szklankę mleka zagotować i wrzące wlać do miski, wymieszać
4.gdy ciasto ostygnie dodać 3 jajka roztrzepane, zaczyn, szczyptę soli, wymieszać i postawić do wyrośnięcia
5.gdy ciasto podwoi objętość dodać stopione masło, wymieszać i smażyć bliny. Mnie z tych proporcji wyszło 9 blinów na patelni do naleśników. Smarować farszem bliny i zwijać w ruloniki
6.Farsz - usmażyć posiekane pół cebuli, ząbek czosnku, szpinak (ja miałam 1/3 opakowania 450g), dodać fetę i smażyć aż się rozpuści, dodać 2 łyżki śmietany, jeszcze chwilę smażyć do zagęszczenia , doprawić solą i pieprzem
Komentarze