Bliny gryczano-pszenne ze szpinakiem i fetą

0 (0 ocen)

Uprościłam trochę przepis na ruskie bliny gryczano-pszenne

Składniki:

  • Bliny:
    po pół szklanki mąki pszennej i gryczanej
    2 szklanki mleka
    3 jaja
    2-3 łyżki stopionego masła
    1-1,5 dag drożdży
    sól, woda, mąka

    Farsz:
    szpinak
    cebula
    czosnek
    feta
    kwaśna śmietana 18%
    sól, pieprz do smaku
    olej

Bliny gryczano-pszenne ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. rozrobić drożdże z niewielką ilością ciepłej wody i mąki, postawić do wyrośnięcia
  • 2. do miski wsypać obie mąki , zalać 1 szklanką zimnego mleka, wymieszać
  • 3. drugą szklankę mleka zagotować i wrzące wlać do miski, wymieszać
  • 4. gdy ciasto ostygnie dodać 3 jajka roztrzepane, zaczyn, szczyptę soli, wymieszać i postawić do wyrośnięcia
  • 5. gdy ciasto podwoi objętość dodać stopione masło, wymieszać i smażyć bliny. Mnie z tych proporcji wyszło 9 blinów na patelni do naleśników. Smarować farszem bliny i zwijać w ruloniki
  • 6. Farsz - usmażyć posiekane pół cebuli, ząbek czosnku, szpinak (ja miałam 1/3 opakowania 450g), dodać fetę i smażyć aż się rozpuści, dodać 2 łyżki śmietany, jeszcze chwilę smażyć do zagęszczenia , doprawić solą i pieprzem

Porady

można podawać same lub z dowolnym sosem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy