Bliny gryczane z kawiorem lub śledziem

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Tradycja nakazuje jeść bliny podczas wielkiego postu. Symbolizują pożegnanie zimy i początek wiosny. Dodatki do nich mogą być słodkie lub kwaśne, najczęściej jest to śmietana z kawiorem lub śledzie.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka gryczana: 250 gramów
    - mleko: 1 szklanka
    - jaja: 2 sztuki
    - drożdże: 20 gramów
    - olej: 4 łyżki
    - sól: 2 szczypty
    - kawior: 0.5 opakowania
    - śledź płaty: 2 sztuki
    - kwaśna śmietana: 100 mililitrów
    - musztarda: 3 łyżki

Bliny gryczane z kawiorem lub śledziem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę rozmieszać z mlekiem.
  • 2. Dodać roztrzepane jajka, rozkruszone drożdże i sól.
  • 3. Dodać tyle wody by masa miała konsystencję gęstej śmietany.
  • 4. Dodać musztardę. Odstawić ciasto na 30 minut by podrosło.
  • 5. Następnie na rozgrzanym tłuszczu usmażyć z obu stron cienkie, okrągłe bliny o średnicy nie większej niż 10 cm.
  • 6. Ułożyć na talerzu przybrać śmietaną, kawiorem albo śledziami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy