Bliny cioci Stasi

0 (0 ocen)

  • 50 min

Smak mojego dzieciństwa.

  • 50 min

Składniki:

  • Na bliny:
    1l zsiadłego mleka
    4 duże ziemniaki
    3 jajka
    0,5 kg mąki
    1 łyżeczka sody
    3/4 łyżki soli
    kawałek słoniny

Bliny cioci stasi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bliny cioci Stasi 1. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odsączyć na sicie. Do 0,75 l zsiadłego mleka dodać jajka, starte ziemniaki i sól.
    Do 0,25 l mleka wsypać sodę i zamieszać do momentu aż się spieni. Wszystko razem połączyć, wymieszać i dosypać tyle mąki żeby ciasto uzyskało konsystencję gęstej śmietany.
  • 2. Słoninę nabić na widelec, przetrzeć nią nagrzaną patelnię. Smażyć placki wielkości naleśnika. Można podawać je z masłem, kwaśną śmietaną lub smażoną kiełbasą z cebulką.

Porady

Niestety nie wiem czemu ale nie wychodzą na kuchni gazowej. Na szczęście można użyć specjalnej płytki na gaz "nie przypalam"..

Komentarze

Podobne przepisy