• 2 godz.

Klasyczne rosyjskie bliny gryczane są bardzo smaczną i zdrową przystawką. Możemy serwować je z łososiem, szynką parmeńską, groszkiem, papryką, koperkiem lub na słodko z konfiturą czy tak jak lubi moja córka z cukrem pudrem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 150g maki gryczanej (lub zmielonej kaszy gryczanej)
    150g mąki pszennej
    pół łyżeczki soli
    20g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    350ml mleka
    50g stopionego masła
    2 jajka
    olej do smażenia
    dodatki wg uznania:
    gęsta kwaśna śmietana
    wędzone ryby
    cytryna
    koperek, kawior,
    szynka parmeńska
    ogórek
    groszek
    kolorowa paryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bliny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać obie maki. Dodać cukier, drożdże i cukier, a następnie wlać ciepłe (nie gorące!) mleko. Dokładnie wymieszać, przykryć ścierką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1h). Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z miękkim masłem. Białka ubić na sztywna pianę. Do masy gryczanej dodać najpierw żółtka z masłem, wymieszać a następnie dodać białka i delikatnie połączyć. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 20 minut. Na patelni mocno rozgrzać tłuszcz. Łyżką nakładać małe porce ciasta i smażyć na złoto z obu stron. Ręcznikiem papierowym odsączyć nadmiar tłuszczu. Placki podawać z kwaśna śmietaną i ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Rosyjska Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować