Błękitne cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO;
Białka ubijamy na sztywno. Dosypujemy cukier,miksujemy.Na wolnych obrotach miksera dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Uważamy by masa nieopadła.
Przelewamy do formy 26 x 32 cm i pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut.
Studzimy a następnie kroimy na dwa blaty.
2.MASA I : Cappuccino rozpuszczamy w gorącym mleku,studzimy. Wsypujemy do niego 2 opakowania śnieżki ,ubijamy.
Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 125 ml gorącej wody. Miksujemy.
3.Przekładamy blaty biszkopta:
Jeden wkładamy do blaszki, w której się piekł.
Wylewamy MASĘ I z cappuccino.
MASA II: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder. Wlewamy tężejącą galaretkę .
4.Miksujemy na jednolita masę .Odstawiamy by lekko stężała. Posypujemy ciasto startą czekoladą. Chłodzimy w lodówce.
Kroimy gdy dobrze zastygnie.
Komentarze