Błękitne cappuccino

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne puszyste masy ukryte w delikatnym biszkopcie. Ciasto idealne dla dzieci i dorosłych.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto;
    6 jajek
    160 g mąki pszennej
    220 g cukru kryształ
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA I:
    50 g żelatyny
    2 opakowania śnieżki
    2,5 szklanki mleka
    1 opakowanie cappuccino

    MASA II:
    10 g cukru pudru
    1 galaretka niebieska
    500 ml śmietany 30 %

Błękitne cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO;
    Białka ubijamy na sztywno. Dosypujemy cukier,miksujemy.Na wolnych obrotach miksera dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Uważamy by masa nieopadła.
    Przelewamy do formy 26 x 32 cm i pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut.
    Studzimy a następnie kroimy na dwa blaty.
  • 2. MASA I : Cappuccino rozpuszczamy w gorącym mleku,studzimy. Wsypujemy do niego 2 opakowania śnieżki ,ubijamy.
    Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 125 ml gorącej wody. Miksujemy.
  • 3. Przekładamy blaty biszkopta:
    Jeden wkładamy do blaszki, w której się piekł.
    Wylewamy MASĘ I z cappuccino.
    MASA II: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody studzimy.
    Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder. Wlewamy tężejącą galaretkę .
  • 4. Miksujemy na jednolita masę .Odstawiamy by lekko stężała. Posypujemy ciasto startą czekoladą. Chłodzimy w lodówce.
    Kroimy gdy dobrze zastygnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy