Bitki z szynki zapiekane w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na plastry i rozbić tłuczkiem.
Wymieszać składniki marynaty i dołożyć do mięsa. Wymieszać wszystko dokładnie tak, żeby marynata pokryła całą powierzchnię mięsa.
Odstawić mięso do lodówki na około 1 godzinę.
2.Warzywa dokładnie umyć i osuszyć.
3.Ziemniaki pokroić wzdłuż na 8 części (nie obierać).
Cukinię pokroić na grube plastry (nie obierać).
Pora pokroić na krążki.
Odciąć końcówki fasolki.
Marchewkę obrać i pokroić w skośne grube plastry.
Kalarepkę obrać i pokroić na 8 części.
Obrać korzeń buraczka nie odcinając łodyg.
Paprykę pokroić w krążki.
4.Warzywa wymieszać z olejem i przyprawami.
5.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Rozłożyć na dnie naczynia 2/3 warzyw.
Wyjąć mięso z lodówki. Panierować w mące i usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
Bitki ułożyć na warstwę warzyw w naczyniu żaroodpornym . Na mięso wyłożyć resztę warzyw.
Przykryć naczynie i dać do piekarnika. Włączyć temperaturę na 175 stopni.
Zapiekać do chwili, aż warzywa będą miękkie, ale jędrne.
Porady
Podczas zapiekania potrawy wytworzy się sos, który można zużyć jako baza do pysznej zupki.
Komentarze