BITKI Z SZYNKI ZAPIEKANE W WARZYWACH

4.5 (150 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Danie obiadowe jednogarnkowe.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • - 1 kg mięsa wieprzowego od szynki
    - mąka do panierowania
    - olej do smażenia

    Marynata do mięsa :
    - 2 łyżki oleju
    - 4 ząbki czosnku
    - przyprawa uniwersalna, kminek, zioła prowansalskie, pieprz
    - łyżka wody do rozcieńczenia marynaty

    Warzywa :
    - 4 średnie ziemniaki
    - 1/2 średniej cukinii
    - 1/2 papryki czerwonej
    - biała część małego pora
    - 2 garści fasolki szparagowej
    - 3 średnie marchewki
    - 1 kalarepka
    - 1 mały buraczek z łodyżkami
    - 1 łyżka majeranku
    - 2 łyżki oleju
    - 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
    - przyprawa uniwersalna, pieprz

    Ponadto :
    - 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bitki

Bitki z szynki zapiekane w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na plastry i rozbić tłuczkiem.
    Wymieszać składniki marynaty i dołożyć do mięsa. Wymieszać wszystko dokładnie tak, żeby marynata pokryła całą powierzchnię mięsa.
    Odstawić mięso do lodówki na około 1 godzinę.
  • Bitki z szynki zapiekane w warzywach 2. Warzywa dokładnie umyć i osuszyć.
  • Bitki z szynki zapiekane w warzywach 3. Ziemniaki pokroić wzdłuż na 8 części (nie obierać).
    Cukinię pokroić na grube plastry (nie obierać).
    Pora pokroić na krążki.
    Odciąć końcówki fasolki.
    Marchewkę obrać i pokroić w skośne grube plastry.
    Kalarepkę obrać i pokroić na 8 części.
    Obrać korzeń buraczka nie odcinając łodyg.
    Paprykę pokroić w krążki.
  • Bitki z szynki zapiekane w warzywach 4. Warzywa wymieszać z olejem i przyprawami.
  • Bitki z szynki zapiekane w warzywach 5. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Rozłożyć na dnie naczynia 2/3 warzyw.
    Wyjąć mięso z lodówki. Panierować w mące i usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
    Bitki ułożyć na warstwę warzyw w naczyniu żaroodpornym . Na mięso wyłożyć resztę warzyw.
    Przykryć naczynie i dać do piekarnika. Włączyć temperaturę na 175 stopni.
    Zapiekać do chwili, aż warzywa będą miękkie, ale jędrne.

Porady

Podczas zapiekania potrawy wytworzy się sos, który można zużyć jako baza do pysznej zupki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować