Bitki z karkówki w sosie śmietanowo-musztardowym

4.5 (172 ocen)

  • 30 min

Sycący, błyskawiczny i bardzo smaczny obiad. Doskonale się sprawdzi kiedy Mąż wróci głodny po całym dniu z pracy :)

  • 30 min

Składniki:

  • -8 plastrów karkówki
    -1 duża cebula
    -2 łyżki śmietany 18%
    -2 łyżki mąki
    -2 łyżeczki musztardy (u mnie delikatesowa)
    -sól i pieprz
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Sos śmietanowy

Bitki z karkówki w sosie śmietanowo-musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę lekko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony. Przekładamy na głęboką patelnię lub do garnka.
  • 2. Pokrojoną w kostkę cebulkę podsmażamy na oleju na którym smażyło się mięso. Wrzucamy do mięsa. Całość zalewamy wodą (tak aby przykryła mięso). Dusimy do miękkości (około 15 minut)
  • 3. Powoli dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Gotujemy 3 minuty.
  • 4. W tym czasie śmietanę rozrabiamy z mąką, aby nie było grudek. Jeśli jest za gęsta dodajemy odrobinę wody. Powoli, ciągle mieszając wlewamy do mięsa. Zagotowujemy i gotujemy jeszcze kilka minut. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Porady

Tak przygotowane mięso doskonale smakuje z wszelkiego rodzaju kluskami np. śląskimi, kładzionymi czy galuszkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Karkówka Mięso Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować