Bitki z karkówki

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Soczyste kawałki mięsa w aromatycznym grzybowym sosie.

  • Łatwy

Składniki:

  • - karkówka wieprzowa: 500 gramów
    - sól,pieprz do smaku: 0.5 łyżeczki
    - kostka pieczeniowa: 1 sztuka
    - suszone grzyby: 4 sztuki
    - mąka: 1 łyżeczka

Bitki z karkówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroiłam w plastry grubości 0,5 cm.Opruszyłam solą i pieprzem.Na rozgrzanej patelni rozpuściłam 2 łyżki masła i obsmażyłam na niej bitki.Przełożyłam do woka,podlałam 0,5 szklanki ciepłej wody,wkruszyłam suszone grzybki i przykryłam pokrywką.Zmniejszyłam ogień i dusiłam.
  • 2. Na patelnię na której obsmażałam mięso wsypałam pół łyżeczki mąki,Podsmażałam aż zbrązowiała,wlałam szklankę ciepłej wody z rozpuszczoną kostką pieczeniową.Zagotowałam i dokładnie mieszałam aby nie powstały grudki
  • 3. Powstały sos wlałam do mięsa.Dusiłam aż mięso zmięknie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy