Bitki wieprzowe w sosie cebulowym

4.48 (199 ocen)

Bardzo lubię takie mięso, robię je często w większej ilości i mam obiad na kilka dni. Bitki najlepiej smakują z kluskami śląskimi i surówką.

Składniki:

  • 1 kilogram mięsa z szynki
    3 listki laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    5 ziaren pieprzu
    Sól, pieprz
    Przyprawa maggi w płynie
    3-4 cebule
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki mąki pszennej
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bitki

Bitki wieprzowe w sosie cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte mięso kroimy w plastry, obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą w takiej ilości żeby przykryła mięso. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, pierz i gotujemy do miękkości mięsa. Cebulę obieramy, kroimy w pióra, przekładamy na patelnię po smażeniu mięsa, smażymy do momentu aż cebula się zeszkli, przekładamy do garnka z mięsem. Sos zagęszczamy mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
    Bitki podajemy z kluskami śląskimi i dowolna surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować