Bitki wieprzowe i sos pieczarkowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszny obiadek

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g wieprzowiny (szynka, łopatka)
    sól
    pieprz
    mąka do panierowania
    szczypta oregano
    szczypta majeranku
    pół cebuli
    3 ząbki czosnku
    2 ziarenka ziela angielskiego
    mąka do panierowania

    sos pieczarkowy;
    200 g pieczarek
    pół cebuli
    200 ml śmietany
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    szczypta chili w płatkach
    majeranek
    pieprz ziołowy
    pieprz czarny

Bitki wieprzowe i sos pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wieprzowinę pokroić w plastry i rozklepać młotkiem jak schabowe . Panierować w mące (do mąki można dodać odrobinę soli) Usmażyć z obu stron i przełożyć do rondelka, patelnię przepłukać ciepłą wodą i dodać do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę , czosnek posiekać, dodać do mięsa i podlać ok 3/4 szkl wody. Dodać przyprawy i dusić w lekko odkrytym garnku. Aż prawie cały płyn wyparuje.

    Pieczarki umyć i pokroić na plasterki, cebulę posiekać, przysmażyć na tłuszczu, doprawić do smaku solą pieprzem, majerankiem i chili, dodać trochę sosu od mięsa, podprawić śmietaną wymieszaną z mąką kukurydzianą i zagotować.

    Do potrawy podałam ziemniaczki krojone w sprężynkę i surówkę z cykorii z bakaliami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy