Bitki w kapuscie

0 (0 ocen)

zapraszam na obiadek

Składniki:

  • Składniki podstawowe:

    - 0,7 kg szynki wieprzowej
    - pół główki małej kapusty
    - puszka pomidorów w puszce bez skórki

    Składnik dodatkowy:

    - 1 cebula

    Składniki robocze:

    - liść laurowy, 2 ziela angielskie, 3 ziarenka pieprzu
    - sól, pieprz, papryka słodka, ziarenka smaku ziołowe
    - olej do smażenia

    Do dekoracji:'

    - 2 rzodkiewki

Bitki w kapuscie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę umyć, wysuszyć, pokroić na mniejsze plastry. Lekko rozbić, posypać sola i pieprzem. Usmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Przełożyć do brytfanki. Na oleju ze smażenia mięska podsmażyć cebulę pokrojona w kostkę. Przełożyć do bitek, wlać szklankę wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i dusić. Od czasu do czasu mieszając i podlewać wodą. W tym czasie poszatkować kapustę i dodać do mięsa jak już będzie prawie miękkie. Następnie dodać pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem, ziarenkami smaku i papryką słodką. Dusić jeszcze 5 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy