Biszkoptowy sernik

4.99 (169 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotowanie to moja wielka pasja. Prowadzę własny blog kulinarny.

Składniki:

  • ● 26 podłużnych biszkoptów (tzw. języczków)
    ● 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    ● 2 op. mascarpone
    ● 200 ml śmietanki 30-proc.
    ● łyżka cukru pudru
    ● 2 krople aromatu śmietankowego
    ● tabliczka białej czekolady
    ● 3 łyżeczki żelatyny
    ● 2 duże garści orzechów nerkowca
    ● 2 łyżki ciemnej startej czekolady
Wystaw ocenę:

4.99 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Biszkoptowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę rozpuszczamy w 1/2
    szklanki gorącej wody. 16 biszkoptów
    lekko nasączamy.
    Wykładamy dno tortownicy
    (o śr. 20 cm) i wstawiamy do
    lodówki.
  • 2. Mascarpone mieszamy ze
    śmietanką, cukrem i aromatem.
    Białą czekoladę roztapiamy
    w kąpieli wodnej. Miksujemy
    z masą serową. Żelatynę
    rozpuszczamy w 4 łyżkach
    gorącej wody. Wlewamy do
    masy czekoladowo-serowej
    i ponownie miksujemy.
  • 3. Pozostałe biszkopty kroimy
    na 3 części. Nasączamy
    w reszcie kawy. Wraz z orzechami
    nerkowca (kilka odkładamy) dodajemy do masy
    i delikatnie mieszamy, by biszkopty
    nie rozpadły się. Masę
    serową wykładamy na schłodzony
    biszkoptowy spód.
  • 4. Wierzch ciasta dekorujemy
    startą czekoladą i orzechami
    nerkowca. Sernik wstawiamy
    przynajmniej na 2 godziny do
    lodówki. Wyjmujemy 10 minut
    przed podaniem.

Porady

● Mascarpone możemy zastąpić serkiem typu włoskiego (capri), który jest tańszy. ● Do dekoracji świetnie nadają się także posiekane orzechy pistacjowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować