Biszkoptowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kawę rozpuszczamy w 1/2
szklanki gorącej wody. 16 biszkoptów
lekko nasączamy.
Wykładamy dno tortownicy
(o śr. 20 cm) i wstawiamy do
lodówki.
2.Mascarpone mieszamy ze
śmietanką, cukrem i aromatem.
Białą czekoladę roztapiamy
w kąpieli wodnej. Miksujemy
z masą serową. Żelatynę
rozpuszczamy w 4 łyżkach
gorącej wody. Wlewamy do
masy czekoladowo-serowej
i ponownie miksujemy.
3.Pozostałe biszkopty kroimy
na 3 części. Nasączamy
w reszcie kawy. Wraz z orzechami
nerkowca (kilka odkładamy) dodajemy do masy
i delikatnie mieszamy, by biszkopty
nie rozpadły się. Masę
serową wykładamy na schłodzony
biszkoptowy spód.
4.Wierzch ciasta dekorujemy
startą czekoladą i orzechami
nerkowca. Sernik wstawiamy
przynajmniej na 2 godziny do
lodówki. Wyjmujemy 10 minut
przed podaniem.
Porady
● Mascarpone możemy zastąpić serkiem typu włoskiego (capri), który jest tańszy.
● Do dekoracji świetnie nadają się także posiekane orzechy pistacjowe.
Komentarze