Biszkoptowy omlet z kremem z awocado, fistaszkami i syropem klonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladowy krem z awokado: Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera lub rozdrabniacza i zmiksować. Im dłużej tym krem bardziej gładki i jednolity. Na koniec spróbować i w razie potrzeby dosłodzić lub jeśli chcemy mniej gęsty krem dodać łyżkę lub dwie mleka.
2.Biszkoptowy omlet: Białka oddzielić od żółtek. Ubić je ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę (tak jak w przypadku zwykłego biszkoptu). Dodać cukier, a następnie żółtka, zmiksować. Na koniec wlać mleko i wsypać przesianą mąkę pszenną. Delikatnie wmieszać składniki do piany.
Patelnię rozgrzać natłuszczając ją lekko olejem. Na gorącą wylać masę jajeczną. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem około 5 minutek. Po tym czasie odwrócić omlet na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 2-3 minutki do ładnego zarumienienia.
Omlet przełożyć na talerz, wysmarować go kremem z awokado i zgiąć w pół. Posypać posiekanymi i podprażonymi na patelni fistaszkami oraz polać syropem klonowym. Podawać od razu, póki omlet ciepły. Smacznego!
Komentarze