Biszkoptowy migdałowiec z kawową śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem i kakao. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papieru do pieczenia. Piec ok.25-30 min. w 175*.
2.Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i dalej ubijać.Przesiewać mąkę z proszkiem i już mieszać łopatką.Na koniec dosypać orzechy i lekko je wmieszać. Wylać do takiej samej blaszki jak ciemny biszkopt. Piec ok.25-30 min. w 175 *C.
3.Po przestygnięciu każdy przekroić na dwa placki.
4.Włożyć z powrotem do blaszki jedną połówkę biszkoptu kakaowego i nasączyć.
(kawę zaparzyć i posłodzić w/g gustu. Można jak ktoś lubi, dodać jakiś alkohol.)
5.Zaparzyć kawę w pół szklani przegotowanej gorącej wodzie.Odstawić do wystygnięcia.
Żelatynę rozpuścić z pół szklanką gorącej wody. Ostudzić do letniego.
Ubić śmietankę z pudrem, potem ze śnieżką.Dolewać powoli kawę i ubijać, na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować.
1/3 kremu wyłożyć i rozsmarować na nasączonym biszkopcie.
6.Przykryć połówką biszkoptu migdałowego, który też nasączamy.
Komentarze