BISZKOPTOWY MIGDAŁOWIEC Z KAWOWĄ ŚMIETANKĄ

4.5 (175 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto tortowe, bardzo delikatne i pyszne. Przełożone bitą śmietaną z kawą.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt kakaowy:
    -6 jajek
    -1 szklanka cukru
    -150 g. mąki tortowej
    -150 g. mąki ziemniaczanej
    -2 łyżki kakao
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    biszkopt migdałowy:
    -6 jajka
    -1 szklanki cukru
    -100 g. mielonych migdałów
    -100 g. mąki tortowej
    -50 g. mąki ziemniaczanej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    nasączenie:
    -1 szklanka wrzątku
    -1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    -ciemny cukier do posłodzenia
    (ja zrobiłam 1/2 szklanki i potem brakło.)

    kawowa bita śmietana :
    -1 l. śmietanki 30 %
    -200 g. cukru pudru
    -1 Śnieżka albo 2 smietan-fixy
    -2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    -1/2 szklanki wrzątku
    -7 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki wrzątku


    polewa czekoladowa:
    -150 g. gorzkiej czekolady
    -50 g. margaryny
    -2 łyżki mleka

    ok.30 g. migdałów w płatkach
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Biszkoptowy migdałowiec z kawową śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt kakaowy 1. Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem i kakao. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papieru do pieczenia. Piec ok.25-30 min. w 175*.
  • biszkopt migdałowy 2. Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i dalej ubijać.Przesiewać mąkę z proszkiem i już mieszać łopatką.Na koniec dosypać orzechy i lekko je wmieszać. Wylać do takiej samej blaszki jak ciemny biszkopt. Piec ok.25-30 min. w 175 *C.
  • przekrojony biszkopt 3. Po przestygnięciu każdy przekroić na dwa placki.
  • nasączenie 4. Włożyć z powrotem do blaszki jedną połówkę biszkoptu kakaowego i nasączyć.
    (kawę zaparzyć i posłodzić w/g gustu. Można jak ktoś lubi, dodać jakiś alkohol.)
  • kawowa śmietanka 5. Zaparzyć kawę w pół szklani przegotowanej gorącej wodzie.Odstawić do wystygnięcia.
    Żelatynę rozpuścić z pół szklanką gorącej wody. Ostudzić do letniego.
    Ubić śmietankę z pudrem, potem ze śnieżką.Dolewać powoli kawę i ubijać, na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować.

    1/3 kremu wyłożyć i rozsmarować na nasączonym biszkopcie.
  • nasączony biszkopt migdałowy 6. Przykryć połówką biszkoptu migdałowego, który też nasączamy.
  • kawowa śmietanka 7. Wyłożyć 1/3 kremy, rozsmarować.
  • nasączanie 8. Przykryć biszkoptem kakaowym, nasączyć resztą kawy.
  • kawowa śmietanka 9. Rozsmarować resztę kremu.
  • ciasto przełożone 10. Przykryć ostatnim biszkoptem migdałowym.
  • ciasto gotowe 11. Czekoladę, wraz z margaryna i mlekiem, roztopić nad parą. Posmarować placek i posypać migdałami.
  • moje wypieki 12. Moje wypieki.:
    moja powtórzona karpatka.
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/karpatka-68
    oraz ten migdałowiec.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować