BISZKOPTOWY JABŁECZNIK

5 (160 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne ciasto dla smakoszy wypieków z jabłkami.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 6 jajek
    - 30 dkg cukru
    - 9 łyżek wody
    - 15 dkg mąki tortowej
    - 15 dkg maki ziemniaczanej
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 łyżeczka cukru waniliowego
    - łyżka skórki otartej z cytryny
    - sok z 1/2 cytryny z przegotowaną wodą do nawilżenia ciasta

    Galaretka z jabłkiem :
    - 3 galaretki agrestowe
    - 1 l gorącej wody
    - 4 jabłka (kwaskowe)

    Masa kremowa :
    - 2 budynie malinowe
    - 1 l mleka
    - 4 łyżki żelatyny

    Do posypania ciasta :
    - 4 biszkopty

    Forma o wym. 26 x 34 cm

Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkoptowy jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkoptowy jabłecznik 1. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym, dodając pod koniec ucierania po 1 łyżce wody. Ucierając na małych obrotach, dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodać skórkę z cytryny.
    Ubić białko na sztywno i lekko wymieszać łyżką z ciastem. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut (do suchego patyczka). Ciasto ostudzić i przekroić na dwa blaty.
  • 2. Galaretki rozpuścić w 1 l gorącej wody. Ostudzić.
    Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z galaretką. Odstawić. Jak galaretka zacznie gęstnieć rozłożyć ją na jednej części biszkopta, uprzednio skropionego wodą z sokiem z cytryny. Przykryć drugą częścią biszkopta i również skropić wodą z sokiem z cytryny.
  • Biszkoptowy jabłecznik 3. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, żeby napęczniała.
    Ugotować budyń z 1 l mleka. Dać żelatynę do gorącego budyniu i dokładnie wymieszać.
    Odstawić do wystudzenia. Wyłożyć zimny budyń na ciasto i rozprowadzić równomiernie. Jak budyń zastygnie, zetrzeć na wierzch ciasta biszkopty.

Porady

Wierzch ciasta można udekorować polewą czekoladową, cienką warstwą galaretki lub inaczej według własnego pomysłu. Ja z braku czasu, posypałam ciasto biszkoptami. Do kremu można użyć inne smakowo galaretki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować