Biszkoptowy jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielić od białek, utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym, dodając pod koniec ucierania po 1 łyżce wody. Ucierając na małych obrotach, dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodać skórkę z cytryny.
Ubić białko na sztywno i lekko wymieszać łyżką z ciastem. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut (do suchego patyczka). Ciasto ostudzić i przekroić na dwa blaty.
2.Galaretki rozpuścić w 1 l gorącej wody. Ostudzić.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z galaretką. Odstawić. Jak galaretka zacznie gęstnieć rozłożyć ją na jednej części biszkopta, uprzednio skropionego wodą z sokiem z cytryny. Przykryć drugą częścią biszkopta i również skropić wodą z sokiem z cytryny.
3.Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, żeby napęczniała.
Ugotować budyń z 1 l mleka. Dać żelatynę do gorącego budyniu i dokładnie wymieszać.
Odstawić do wystudzenia. Wyłożyć zimny budyń na ciasto i rozprowadzić równomiernie. Jak budyń zastygnie, zetrzeć na wierzch ciasta biszkopty.
Porady
Wierzch ciasta można udekorować polewą czekoladową, cienką warstwą galaretki lub inaczej według własnego pomysłu. Ja z braku czasu, posypałam ciasto biszkoptami.
Do kremu można użyć inne smakowo galaretki.
Komentarze