Biszkoptowo-makowe z wiśniową pianką

4.48 (180 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne lekkie ciasto, nie za słodkie, takie w sam raz.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    2 jajka
    8 żółtek
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Biszkopt makowy:
    8 białek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    5 łyżek sypkiego maku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Pianka:
    800 ml śmietany 30 %
    2 galaretki wiśniowe
    4 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.48 (180 ocen)

Biszkoptowo-makowe z wiśniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Następnie dodać mąkę z proszkiem i zmiksować na najniższych obrotach. Wylać na blaszkę 22x37 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 30 min w 180 stopniach. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty.
  • 2. Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno z cukrem. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i makiem i zmiksować na najniższych obrotach. Wylać na blaszkę 22x37 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 30 min w 180 stopniach. Ostudzić.
  • 3. Galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku.
    Śmietanę ubić na sztywno i dodać cukier. Na koniec dodać chłodną galaretkę i dokładnie wymieszać.
  • 4. Przełożenie: pierwszy blat biszkoptu - 1/2 pianki wiśniowej - biszkopt makowy - 1/2 pianki wiśniowej - drugi blat biszkoptu. Posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Galaretka Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Walentynki Impreza Wesele

Podobne przepisy

To może cię zainteresować