Biszkoptowo-makowa kostka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne ciasto idealnie pasuje do niedzielnej kawy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT:

    -5 jajek
    - 1/2 szkl. mąki pszennej
    - 1/3 szkl. maki ziemniaczanej
    - 1/3 szkl. cukru
    - 1 cukier wanilinowy
    - szczypta soli
    - 1,5 łyżeczk p.d.p
    - 2 łyżki octu

    CIASTO MAKOWE

    - 6 białek
    - 15 dag maku suchego
    - 15 dag wiórków kokosowych
    - 15 dag cukru kryształu
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    KREM:

    - 0,75l mleka
    - 3 żółtka
    - 1 budyń waniliowy
    - 1 cukier wanilinowy
    - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1,5 łyżki mąki pszennej
    - 1/2 szkl. cukru
    - 1 i 1/2 margaryny lub masła
    - 2 czubate łyżeczki kawy sypanej zaparzyć w 1/4 szkl. wody.

    DO DEKORACJI:

    - wiórki prażone
    - biała polewa



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem Krem budyniowy

Biszkoptowo-makowa kostka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników robimy biszkopt, oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy z cukrami,solą na sztywną pianę, do żółtek wsypujemy p.d.p i ocet-mieszamy(Uwaga rośnie), wlewamy do białek i jeszcze trochę ubijamy. Przesiane mąki łączymy delikatnie mieszając z ubitymi jajkami, przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 190C/25min.
  • 2. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać dodając powoli mak, a następnie wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec 35 minut w temperaturze 175 stopni C.
  • 3. Wszystkie składniki na krem oprócz margaryny wymiksować w garnku mikserem i ugotować w garnku cały czas mieszając, przykryć folią aluminiową i wystudzić.
    Margarynę utrzeć mikserem na puszysta piankę i stopniowo dodawać ostudzony budyń.
    Z gotowego kremu odłożyć 3-4 łyżki kremu na wierzch.
    Pozostały krem podzielić na połowę, do jednej dodać zaparzoną kawę razem z fusami i wymiksować.
  • całe ciacho 4. Przełożenie ciasta:
    Z biszkoptu odcinamy cienki blat tak aby wystarczyło nam na sam wierch do przykrycia ciasta.
    Biszkopt wyłożyć do brytfanki i posmarować kremem 1/2 kremu, przykryć ciastem kokosowo-makowym posmarować kremem kawowym i przykryć cienkim biszkoptem i posmarować odłożonym kremem, obsypać prażonymi wiórkami i polać polewą.

Porady

Przepis na prażone wiórki można znaleźć w moim profilu w kokosowo-brzoskwiniowym torciku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować