Biszkoptowo-makowa kostka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników robimy biszkopt, oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy z cukrami,solą na sztywną pianę, do żółtek wsypujemy p.d.p i ocet-mieszamy(Uwaga rośnie), wlewamy do białek i jeszcze trochę ubijamy. Przesiane mąki łączymy delikatnie mieszając z ubitymi jajkami, przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 190C/25min.
2.Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać dodając powoli mak, a następnie wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec 35 minut w temperaturze 175 stopni C.
3.Wszystkie składniki na krem oprócz margaryny wymiksować w garnku mikserem i ugotować w garnku cały czas mieszając, przykryć folią aluminiową i wystudzić.
Margarynę utrzeć mikserem na puszysta piankę i stopniowo dodawać ostudzony budyń.
Z gotowego kremu odłożyć 3-4 łyżki kremu na wierzch.
Pozostały krem podzielić na połowę, do jednej dodać zaparzoną kawę razem z fusami i wymiksować.
4.Przełożenie ciasta:
Z biszkoptu odcinamy cienki blat tak aby wystarczyło nam na sam wierch do przykrycia ciasta.
Biszkopt wyłożyć do brytfanki i posmarować kremem 1/2 kremu, przykryć ciastem kokosowo-makowym posmarować kremem kawowym i przykryć cienkim biszkoptem i posmarować odłożonym kremem, obsypać prażonymi wiórkami i polać polewą.
Porady
Przepis na prażone wiórki można znaleźć w moim profilu w kokosowo-brzoskwiniowym torciku.
Komentarze