Biszkoptownik kolorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik do 200 stop.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy cukrem. Obie mąki mieszamy w osobnym naczyniu.
Do ubitych białek dodajemy powoli po jednym żółtko i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Kiedy wszystkie żółtka zużyjemy, odkładamy mikser.
Teraz porcjami dodajemy przesiane mąki i delikatnie całość mieszamy.
Wykładamy do tortownicy i pieczemy przez 25-30 min w 200 stop.
Kiedy biszkopt wyda nam się gotowy ( możemy spr patyczkiem czy jest suchy) wyjmujemy go z piekarnika i natychmiast z 50 cm upuszczamy na podłogę ! Następnie biszkopt z powrotem wkładamy do piekarnika aby w nim ostygł przy uchylonych drzwiczkach. Kiedy ostygnie obkrajamy brzegi nożem i wyjmujemy nasz biszkopt.
Do przecięcia stosuje metodę nitkową. Nacinamy w koło nożem na 1 cm nasz biszkopt tak jak byśmy chcieli go przekroić. Następnie długa dość nitkę wsadzamy w te nacięcia i krzyżując przeciągamy do siebie. I już mamy przekrojony biszkopt :)
2.Krem Budyniowy
Krem budyniowy sporządzam bardzo łatwo. Gotuje 2 szklanki mleka razem z masłem i cukrem. W 1/2 szkl mleka rozrabiam proszek budyniowy i wlewam do zagot. Mleka z masłem. Gotuje chwile, a następnie studzę.
. Wykładam na pierwsza część biszkopta i schładzam w lodówce.
3.W tym czasie przygotowuje masę zieloną. Jabłka wsypuje do garnka podlewam około 4 łyżkami wody, duszę na średnim ogniu do zredukowania soku i uzyskania takiej delikatnej "ciapki", wyłączam gaz i wsypuje galaretkę, mieszam dokładnie. Masę odstawiam w zimne miejsce do momentu kiedy zacznie tężeć.
Kiedy to będzie miało miejsce, masę jabłkową wykładam na warstwę budyniową i wyrównuje jej powierzchnię. Przykrywam drugim blatem. Wykładam druga część budyniu i do lodówki znów.
4.Z masą czerwoną postępuje tak samo jak z masa zielona. Kiedy zacznie tężec wykładam na budyń. Przykrywam ostatnim blatem i znów wstawiam do lodówki.
5.Na koniec polewamy polewa i przed podaniem obsypujemy cukrowymi kuleczkami. Smacznegoo!!!!
Komentarze