Biszkoptownik kolorowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Piękne kolorowe i bardzo smaczne ciacho, sprawdzi się nie tylko od święta ;) U mnie posłużyło za torcik na moje urodzinki ;)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt rzucany:
    5 jajek
    3/4 szkl cukru
    3/4 szkl mąki tortowej
    1/4 szkl maki ziemniaczanej

    Krem budyniowy:
    1 duży budyń krówkowy bez cukru
    100 gr masła miękkiego.
    2 i 1/2 szkl mleka
    3 łyżki cukru

    Masa jabłkowa zielona:
    3 jabłka pokrojone w plasterki
    4 łyżki wody
    1 galaretka agrestowa

    Masa jabłkowa bordowa:
    3 jabłka pokrojone w plasterki
    4 łyżki wody
    1 paczka galaretki truskawkowej lub wiśniowej lub jak u mnie z czarnej porzeczki

    Polewa czekoladowa
    2 czubate łyżeczki ciemnego kakao
    1/3 szklanki cukru pudru
    50 gramów masła lub margaryny
    3 łyżki mleka

    Dodatkowo:
    kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Biszkoptownik kolorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik do 200 stop.
    Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy cukrem. Obie mąki mieszamy w osobnym naczyniu.
    Do ubitych białek dodajemy powoli po jednym żółtko i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Kiedy wszystkie żółtka zużyjemy, odkładamy mikser.
    Teraz porcjami dodajemy przesiane mąki i delikatnie całość mieszamy.
    Wykładamy do tortownicy i pieczemy przez 25-30 min w 200 stop.
    Kiedy biszkopt wyda nam się gotowy ( możemy spr patyczkiem czy jest suchy) wyjmujemy go z piekarnika i natychmiast z 50 cm upuszczamy na podłogę ! Następnie biszkopt z powrotem wkładamy do piekarnika aby w nim ostygł przy uchylonych drzwiczkach. Kiedy ostygnie obkrajamy brzegi nożem i wyjmujemy nasz biszkopt.
    Do przecięcia stosuje metodę nitkową. Nacinamy w koło nożem na 1 cm nasz biszkopt tak jak byśmy chcieli go przekroić. Następnie długa dość nitkę wsadzamy w te nacięcia i krzyżując przeciągamy do siebie. I już mamy przekrojony biszkopt :)
  • 2. Krem Budyniowy
    Krem budyniowy sporządzam bardzo łatwo. Gotuje 2 szklanki mleka razem z masłem i cukrem. W 1/2 szkl mleka rozrabiam proszek budyniowy i wlewam do zagot. Mleka z masłem. Gotuje chwile, a następnie studzę.
    . Wykładam na pierwsza część biszkopta i schładzam w lodówce.
  • 3. W tym czasie przygotowuje masę zieloną. Jabłka wsypuje do garnka podlewam około 4 łyżkami wody, duszę na średnim ogniu do zredukowania soku i uzyskania takiej delikatnej "ciapki", wyłączam gaz i wsypuje galaretkę, mieszam dokładnie. Masę odstawiam w zimne miejsce do momentu kiedy zacznie tężeć.
    Kiedy to będzie miało miejsce, masę jabłkową wykładam na warstwę budyniową i wyrównuje jej powierzchnię. Przykrywam drugim blatem. Wykładam druga część budyniu i do lodówki znów.
  • 4. Z masą czerwoną postępuje tak samo jak z masa zielona. Kiedy zacznie tężec wykładam na budyń. Przykrywam ostatnim blatem i znów wstawiam do lodówki.
  • 5. Na koniec polewamy polewa i przed podaniem obsypujemy cukrowymi kuleczkami. Smacznegoo!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować