Biszkoptowe z serowym nadzieniem i galaretką.

4.5 (200 ocen)

  • 60 min

To ulubione ciasto mojego męża, które piekę bardzo często. Jest bardzo puszyste z delikatnym kremem i kwaskowągalaretką.

  • 60 min

Składniki:

  • Blacha 24x36 cm
    Składniki:
    Ciasto
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Masa serowa:
    250 g serka mascarpone
    150 g serka homogenizowanego waniliowego
    2 galaretki zielone(u mnie agrestowe)
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkoptowe z serowym nadzieniem i galaretką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka posolić, ubić z cukrem na puszystą masę robotem, dodać ocet, wymieszać. Mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao, dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Wylać do natłuszczonej formy, piec 30 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na pół, lekko nasączyć sokiem brzoskwiniowym.
    Serki zmiksować, dodać tężejącą, rozpuszczoną w 1 szklance wody galaretkę, wymieszać robotem, wylać na spód ciasta. Tępą stroną widelca zrobić 5 rowków wzdłuż ciasta. W rowki wylać drugą, krzepnącą galaretkę, schłodzić. Wylać resztę galaretki, przykryć drugą połową ciasta. Ciasto schłodzić. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Porady

Zamiast serków można użyć bitej śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować