Biszkoptowe z kremem truskawkowym i śmietaną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo delikatny, puszysty i pachnący truskawkami biszkopt z podwójnym nadzieniem truskawkowym i bitą śmietaną. Ciemny biszkopt, nadzienie w dwóch kolorach - powoduje że pięknie się prezentuje na stole a smakuje wybornie.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    Forma: tortownica o średnicy 28 cm
    Ciasto:
    5 średnich jajek
    1 szklanka mąki tortowej
    1 szklanka cukru
    2 łyżki kakao
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1 łyżka gorącej wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Nadzienie:
    2 pojemniki śmietanki 30%(2x 330 ml)
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka żelatyny
    1 słoik dżemu truskawkowego 330 ml
    ½ kg świeżych truskawek
    ½ l soku truskawkowego
    1 budyń śmietankowy na ¾ l
    2 łyżki cukru
    Do dekoracji:
    2 tabliczki gorzkiej czekolady
    Kilka świeżych truskawek
    Zmielone płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkoptowe z kremem truskawkowym i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka ubić z cukrem na puszystą, białą masę(aż rozpuści się cukier). Do ubitych jajek dodać gorącą wodę i olej, ubijać jeszcze około 2 minut. Składniki sypkie: mąki, proszek do pieczenia, kakao wymieszać, dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej, delikatnie mieszać. Formę natłuścić, wylać ciasto, piec około 30 minut w temp. 180 stopni. Ciasto wyjąć z formy, przestudzone przekroić na pół. Blaty posmarować dżemem truskawkowym. Około 40 dag truskawek pokroić w kostkę, sok zagotować z 2 łyżkami cukru, dodać truskawki, gotować około 5 minut. Część soku odlać, wystudzić, rozpuścić budyń, wlać do masy truskawkowej, ugotować budyń, wystudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem według przepisu na opakowaniu. Żelatynę wcześniej rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłej wody. Do ubitej śmietany dodać gęstniejącą żelatynę, wymieszać. Wylać ½ śmietany na posmarowany blat, następnie przestudzony budyń truskawkowy, potem pozostałą śmietanę(zostawić 2 łyżki na wierzch)przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Na wierzchu rozsmarować pozostałą śmietanę, schłodzić. Wierzch ciasta i boki polać stopionymi czekoladami, udekorować truskawkami, dodatkowo posypać zmielonymi wiórkami migdałowymi.

Porady

1.jeśli nie mamy świeżych truskawek można użyć owoce z kompotu lub mrożone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować