BISZKOPTOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ ORZECHOWĄ

4.5 (195 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Biszkoptowy przekładaniec z bitą śmietaną i polewą czekoladową. Bita śmietana o smaku orzechowym. Biszkoptowe bardzo miękkie i pyszne.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • biszkopt 1:
    -5 jajek
    -1 łyżka octu
    -szczypta soli
    -3/4 szklanki cukru
    -1/2 szklanki mąki tortowej
    -1 budyń czekoladowy
    -1 łyżka kakao
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -3 łyżki oleju

    biszkopt 2:
    -5 jajek
    -1 łyżka octu
    -szczypta soli
    -3/4 szklanki cukru
    -1/2 szklanki mąki tortowej
    -1 budyń czekoladowy
    -1 łyżka kakao
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -3 łyżki oleju

    bita śmietana orzechowa:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -1 opakowanie Karmelków orzechowych-250 g.
    -1/2 szklanki pudru cukru
    -1 śnieżka
    -1 jogurt grecki-400 g.
    -5 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    polewa czekoladowa:
    -1 gorzka czekolada
    -50 g. margaryny
    -50 g. tartych migdałów
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Biszkoptowe z bitą śmietaną orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed pieczeniem 1. Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek i ubijamy. Przesiewamy mąki z proszkiem, budyniem i kakao.
    Delikatnie mieszamy,dolewając olej. Wykładamy do blachy (30x40),z papierem do pieczenia.
  • po upieczeniu 2. Pieczemy ok. 25-30 min.170*.
  • zdjęcie papieru 3. Zdjąć papier z biszkoptu.
  • biszkopt przygotowany do przełożenia 4. Włożyć z powrotem do blaszki, na papier.
    Drugi biszkopt pieczemy identycznie.
  • cukierki 5. Cukierki podgrzewać na wolnym ogniu z 200 ml. śmietanki. Mieszać i nie dopuścić do zagotowania. Po rozpuszczeniu ostudzić i schłodzić w lodówce, na co najmniej 1 godz.
  • warstwa bitej śmietany 6. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Wyjąć z lodówki śmietankę orzechową i resztę śmietanki. Przełożyć do większego naczynia. Dodać cukier puder i zmiksować, dosypując śnieżkę. Miksując porcjami dodawać jogurt a na koniec letnią żelatynę. Z żelatyną długo nie miksować od razu masę wyłożyć na biszkopt.
  • ciasto gotowe 7. Przykryć drugim biszkoptem.
    Czekoladę wraz z margaryną rozpuścić nad parą. Polać górę placka. Zaraz posypać w/g upodobania tartymi migdałami.
  • moje wypieki 8. Moje wypieki:
    testowane: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kruche-z-brzoskwiniami-i-budyniem
    mój sernik: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sernik-galaretkowy-z-ananasem
    ten biszkoptowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Migdały Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować