Biszkoptowe z bitą śmietaną orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek i ubijamy. Przesiewamy mąki z proszkiem, budyniem i kakao.
Delikatnie mieszamy,dolewając olej. Wykładamy do blachy (30x40),z papierem do pieczenia.
2.Pieczemy ok. 25-30 min.170*.
3.Zdjąć papier z biszkoptu.
4.Włożyć z powrotem do blaszki, na papier.
Drugi biszkopt pieczemy identycznie.
5.Cukierki podgrzewać na wolnym ogniu z 200 ml. śmietanki. Mieszać i nie dopuścić do zagotowania. Po rozpuszczeniu ostudzić i schłodzić w lodówce, na co najmniej 1 godz.
6.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Wyjąć z lodówki śmietankę orzechową i resztę śmietanki. Przełożyć do większego naczynia. Dodać cukier puder i zmiksować, dosypując śnieżkę. Miksując porcjami dodawać jogurt a na koniec letnią żelatynę. Z żelatyną długo nie miksować od razu masę wyłożyć na biszkopt.
7.Przykryć drugim biszkoptem.
Czekoladę wraz z margaryną rozpuścić nad parą. Polać górę placka. Zaraz posypać w/g upodobania tartymi migdałami.
8.Moje wypieki:
testowane: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kruche-z-brzoskwiniami-i-budyniem
mój sernik: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sernik-galaretkowy-z-ananasem
ten biszkoptowy.
Komentarze