Biszkoptowe ptasie mleczko

4.5 (187 ocen)

  • 35 min

Wspaniałe, smakowite ciasto powstałe z połączenia ciasta biszkoptowego i dwukolorowego ptasiego mleczka oraz galaretki

  • 35 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 6 jajek
    - 1 szklanka cukru
    - 6 czubatych łyżek mąki pszennej tortowej
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - aromat migdałowy

    Ptasie mleczko:
    - 340g mleka skondensowanego niesłodzonego
    - 8 łyżeczek cukru pudru
    - 2 galaretki owocowe (fioletowa, niebieska)
    - 2 łyżeczki żelatyny spożywczej do deserów

    Dodatkowo:
    - 1 galaretka owocowa (wiśniowa)
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Biszkoptowe ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem oraz odrobiną aromatu migdałowego na puszystą, gładką, aksamitną masę. Stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie ale dokładnie wymieszać łyżką, tak by ciasto nie straciło konsystencji "puchu". Gotową masę wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką prostokątną blachę. Blaszkę wstawić do rozgrzanego do 180stopni piekarnika i piec 20-25 minut.
  • 2. Galaretki (fioletowa, niebieska) zalać wrzątkiem (po 250ml) w dwóch osobnych naczyniach. Dokładnie rozpuścić proszek. Odstawić do pełnego wystygnięcia. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wrzącej wody. Ostudzić. Mleko skondensowane niesłodzone podzielić na dwie równe części, wlać do dwóch dość wysokich misek. Do każdej z nich wsypać po 4 łyżeczki cukru pudru. Zmiksować na wysokich obrotach do uzyskania puszystej konsystencji. Gdy galaretki już będą ostudzone, stopniowo dodawać do ubitego mleka (jedną galaretkę do jednego mleka). Mieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać po połowie rozpuszczonej żelatyny, ponownie wymieszać. Gotowe masy wstawić na chwilkę do lodówki.
  • 3. Galaretkę wiśniową rozpuścić w 450ml wrzącej wody. Odstawić do wystygnięcia.
  • 4. Gotowy biszkopt rozkroić na dwie części. Na pierwszą część wyłożyć niebieskie ptasie mleczko, na to wyłożyć fioletowe ptasie mleczko, przykryć drugą częścią biszkoptu. Ciasto wstawić do lodówki, odczekać, aż galaretka wiśniowa będzie gotowa do zalania biszkoptu. Galaretką zalać ciasto. Ponownie wstawić do lodówki.
  • 5. Ciasto już po niecałej godzinie nadaje się do spożycia. Życzę smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować