Biszkoptowo-malinowe naleśniki

0 (0 ocen)

Puszyste naleśniki z malinami polubią nie tylko dzieci :)

Składniki:

  • Ciasto na naleśniki:
    2,5 szkl mleka
    2 szkl mąki
    1-2 łyżeczki cukru pudru
    3 jajka
    szczypta soli

    ponadto:
    1 budyń malinowy ugotowany wg przepisu na opakowaniu
    bita śmietana
    1/2-1 szkl malin
    sok malinowy
    olej do smażenia

Biszkoptowo-malinowe naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka, mleko, mąkę i cukier puder dokładnie wymieszać aby nie było grudek, odstawić na ok 15-20 minut. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wymieszać z ciastem na naleśniki.
  • 2. Na lekko natłuszczonej patelni usmażyć naleśniki. Na każdy nałożyć po 2 łyżki budyniu, kilka malin i złożyć w pół. Podawać udekorowane bitą śmietaną i malinami oraz polane sokiem malinowym.

Porady

Naleśniki są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Można dodać do ciasta szczyptę proszku do pieczenia, będą bardziej puszyste. Zamiast świeżych malin można użyć mrożonych (po rozmrożeniu) lub z domowej konfitury.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy