Biszkoptowe markizy

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Biszkoptowe markizy z dżemem wiśniowym to wspaniały deser dla św. Mikołaja. Są delikatne, idealne dla dzieci.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO BISZKOPTOWE::
    - mąka pszenna (tortowa): 70 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier (drobny do wypieków): 80 gramów
    - aromat migdałowy: 0.5 łyżeczki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - glukoza (spożywcza w proszku/opcjonalnie): 1 łyżeczka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    DODATKI::
    - dżem wiśniowy: 50 gramów
    - cukier puder: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dżem wiśniowy

Biszkoptowe markizy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito.
  • 2. Jajka ubić mikserem z solą, glukozą i cukrem.
  • 3. Mąkę i proszek do pieczenia delikatnie połączyć z masą jajeczną oraz aromatem migdałowym.
  • 4. Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżeczką nakładać porcje ciasta w odstępach 3 cm ( uwaga -ciastka rosną w trakcie pieczenia).
  • 5. Ciastka piec 10 minut w temp. 180 stopni C.
  • 6. Ciasteczka wyjąć z piekarnika, ostudzić, zdjąć z blachy kuchenną łopatką.
  • 7. Połowę biszkoptów posmarować dżemem wiśniowym. Do każdego posmarowanego dżemem biszkopta docisnąć suchy biszkopt. Oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Proszek do pieczenia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować