Biszkoptowa krajanka z brzoskwiniami i migdałami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Puszyste ciasto, soczyste owoce i kruche płatki migdałowe - połączenie grzechu warte.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 225 gramów
    - masło: 200 gramów
    - cukier: 160 gramów
    - mleko: 2 łyżki
    - jajko roztrzepane: 3 sztuki
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki

    - brzoskwinie: 500 gramów
    - jogurt waniliowy: 150 gramów
    - cukier wanilinowy: 2 łyżeczki

    - zimne masło: 25 gramów
    - mąka pszenna: 4 łyżki
    - cukier brązowy: 4 łyżki
    - płatki migdałowe: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkoptowa krajanka z brzoskwiniami i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy, ciągle ucierając. Na końcu dodać jajka wymieszane z mlekiem, starannie połączyć masę aż do pozbycia się grudek. Formę o wymiarach 21x30cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i równomiernie ją rozprowadzić. Ciasto piec w 180°C przez 20-25 minut tak, aby lekko się zrumieniło, ale aby nie doprowadzić do zbrązowienia brzegów.
  • 2. Brzoskwinie obrać ze skórek i pozbawione pestek pokroić w grube plastry. Zasypać cukrem, połączyć z jogurtem. Owoce wyłożyć na podpieczone ciasto.
  • 3. Masło, mąkę i cukier rozcierać w palcach aż do utworzenia się kruszonki. Posypać nią owoce, następnie na wierzchu posypać także płatkami migdałowymi. Tak przygotowane ciasto piec jeszcze przez 15-20 minut, aż do zrumienienia się kruszonki (lub do momentu gdy brzegi ciasta zaczną chwytać brązowy kolor - wtedy niezwłocznie trzeba wyciągnąć ciasto z piekarnika). Ostudzić i kroić w kwadraty lub dowolne formy geometryczne ;-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować