Biszkoptowa fantazja

5 (142 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ciasto zagościło na naszym stole, gdy mój synek Krzyś kończył rok. Mógł tylko troszkę spróbowaćpaluszkiem. Smakowało też pozostałym gościom.

Składniki:

  • ● 8 jajek
    ● 1,5 szklanki cukru
    ● 1,5 szklanki mąki tortowej
    ● 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    ● puszka brzoskwiń
    ● galaretka brzoskwiniowa lub cytrynowa
    Dekoracja:
    ● 2 śnieżki
    ● 1 łyżeczka żelatyny
    ● starta gorzka czekolada
    ● 400 ml mleka
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Biszkoptowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkoptowa fantazja 1. Ubijamy białka, dodajemy
    cukier, żółtka i przesiane mąki
    z proszkiem do pieczenia. Chwilę miksujemy. Wlewamy do dużej
    blachy wyłożonej pergaminem
    i pieczemy ok. 25-30 min
    w temp. 180 °C. Po upieczeniu
    ciasto przekrawamy na pół.
  • 2. Galaretkę rozpuszczamy
    w 1 szklance gorącej wody.
    Brzoskwinie drobno kroimy
    i zalewamy galaretką. Gdy trochę
    zastygnie, rozsmarowujemy
    ją na połowie ciasta i przykrywamy
    drugą częścią.
  • 3. Śnieżki ubijamy z mlekiem
    na puszysty krem, dodajemy
    1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej
    w gorącej wodzie. Gdy
    bita śmietana stężeje, rozsmarowujemy
    ją na cieście. Posypujemy
    odrobiną startej gorzkiej
    czekolady.

Porady

● Biszkopt na pewno się uda, jeśli jego składniki będą miały temperaturę pokojową. ● Mleko ze śnieżkami lepiej się ubije, gdy będzie dobrze schłodzone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować