Biszkopt ze świeżymi malinami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Biszkopt pod różnymi postaciami był moim domowym słodyczem- to mój smak dzieciństwa

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 8 jajek
    25 dag cukru (niekoniecznie puder)
    22-25 dag przesianej mąki pszennej
    laska wanilii
    1 serek mascarpone – większe opakowanie
    4 lyżki cukru pudru
    ½ słoika konfitury lub dżemu malinowego
    ½ kg świeżych , suchych malin
    1 galaretka malinowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt ze świeżymi malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. rozgrzej piec do 170 stopni Celsjusza
    2. oddziel żółtka od białek
    3. utrzyj żółtka z cukrem i wanilią do białości
    4. ubij białka na sztywną pianę
    5. bardzo delikatnie połącz żółtka z pianą i mąką dodając do żółtek część mąki i następnie część
    piany i mieszając ciasto zawsze w jednym kierunku
    6. czynność powtarzaj do wyczerpania piany i mąki
    7. ciasto powinno mieć konsystencję gęstej, wiejskiej śmietany
    gotowe ciasto umieść w posmarowej lub wyłożonej papierem do pieczenia ,płaskiej formie (ok25x36 cm)
    8. ciasto włóż do nagrzanego pieca z termoobiegiem na 25-30 minut. Ciasto jest upieczone, kiedy wbita wykałaczka jest po wyjęciu sucha.W przypadku przyrumienienia wierzchu przykryj formę papierem śniadaniowym
    9. przygotuj galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu i przestudź
    10. przygotuj masę z serka mascarpone : opakowanie serka wymieszaj z cukrem pudrem i wanilią
    11. zimny biszkopt posmaruj cienko konfiturą malinową a następnie rozsmaruj serek mascarpone
    12. ułóż dekoracyjnie świeże maliny i zalej tężejącą galaretką
    13. wstaw ciasto do lodówki w celu stężenia galaretki


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować