Biszkopt ze świeżymi malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. rozgrzej piec do 170 stopni Celsjusza
2. oddziel żółtka od białek
3. utrzyj żółtka z cukrem i wanilią do białości
4. ubij białka na sztywną pianę
5. bardzo delikatnie połącz żółtka z pianą i mąką dodając do żółtek część mąki i następnie część
piany i mieszając ciasto zawsze w jednym kierunku
6. czynność powtarzaj do wyczerpania piany i mąki
7. ciasto powinno mieć konsystencję gęstej, wiejskiej śmietany
gotowe ciasto umieść w posmarowej lub wyłożonej papierem do pieczenia ,płaskiej formie (ok25x36 cm)
8. ciasto włóż do nagrzanego pieca z termoobiegiem na 25-30 minut. Ciasto jest upieczone, kiedy wbita wykałaczka jest po wyjęciu sucha.W przypadku przyrumienienia wierzchu przykryj formę papierem śniadaniowym
9. przygotuj galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu i przestudź
10. przygotuj masę z serka mascarpone : opakowanie serka wymieszaj z cukrem pudrem i wanilią
11. zimny biszkopt posmaruj cienko konfiturą malinową a następnie rozsmaruj serek mascarpone
12. ułóż dekoracyjnie świeże maliny i zalej tężejącą galaretką
13. wstaw ciasto do lodówki w celu stężenia galaretki
Komentarze