Biszkopt z wkładką serową i posypką kokosową

4.49 (179 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis kiedyś wyczytałam i nieco zmodyfikowałam. Polecam, bo to ciasto jest smaczne i aromatyczne, nieco kwaskowe.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jajek wiejskich
    3/4 szkl. mąki pszennej tortowej
    3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szkl. cukru
    2 łyżki oleju słonecznikowego

    Wkładka serowa:
    600 g sera białego
    4 łyżki cukru kryształu
    22 g przyprawy do sernika
    300 ml śmietanki kremówki
    50 g śmietanki "Śnieżki"
    300 g galaretki cytrynowej w proszku
    2 łyżki cukru pudru

    Posypka kokosowa:
    100 g masła
    100 g cukru
    100 g wiórków kokosowych

    Ponadto:
    280 g dżemu z ananasa

Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Biszkopt z wkładką serową i posypką kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cukier wsypany do piany z białek 1. Wykonanie biszkopta:
    Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Wsypujemy powoli cukier. Mieszamy.
  • żółtka w biszkopcie 2. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku, mieszamy.
  • mąka w biszkopcie 3. Wsypujemy składniki sypkie. Delikatnie mieszamy.
  • olej w biszkopcie 4. Na koncu wlewamy olej. Delikatnie łączymy z ciastem.
  • wylewanie ciasta biszkoptowego na blaszkę 5. Blaszkę 34x23 cm wykładamy pergaminem. Wylewamy ciasto.
    Pieczemy ok. 25 min. w 170 stop. C. Wyłączamy piekarnik, ciasto pozostawiamy na chwilkę.
  • upieczony biszkopt 6. Wyjmujemy ciasto z pieca, zdejmujemy pergamin. Studzimy.
  • przekrojony biszkopt 7. Kroimy na 2 placki.
  • ser biały 8. Wykonanie wkładki serowej:
    Ser biały mielimy.
  • ser biały z cukrem 9. W makutrze lub mikserze, ucieramy ser biały z cukrem.
  • ucieranie sera białego 10. Wsypujemy przyprawę do sernika. Ucieramy nadal.
  • ubita śmietanka 11. Ubijamy śmietankę kremówkę ze Śnieżką. Wsypujemy cukier puder. Ubijamy na sztywno.
  • rozpuszczone galaretki cytrynowe 12. Galaretki rozpuszczamy w połowie wody, podanej na opakowaniu. Studzimy.
  • galaretka i ser biały 13. Do sera dodajemy połowę tężejącej galaretki. Mieszamy.
  • śmietanka kremówka i galaretka 14. Do ubitej śmietanki dodajemy drugą połowę tężejącej galaretki. Lekko mieszamy.
  • łączenie sera i śmietanki 15. Delikatnie łączymy ser i śmietankę.
  • biszkopt, masa, dżem ananasowy 16. Na pierwszej części biszkopta rozsmarowujemy masę serową ze śmietanką.
    Przykrywamy drugą częścią biszkopta. Rozsmarowujemy dżem.
  • posypka kokosowa 17. Posypka kokosowa:
    Wszystkie składniki razem podgrzewamy, lekko, aby nie przypalić. Studzimy.
  • biszkopt z wkładką serową i posypką kokosową 18. Posypujemy na rozsmarowany dżem.
  • ciasto biszkoptowe z wkładką serową i posypką kokosową 19. Ciasto schładzamy.
    Kroimy na niewielkie kwadraty.
  • biszkopt z wkładką serową i posypką kokosową 20. Smacznego :)

Porady

Składniki na biszkopt powinny mieć temp. pokojową. Sypkie przesiewamy. Zamiast dżemu z ananasa możemy dodać innego- jasnego. Galaretkę cytrynową można zastąpić inną o kolorze jasnym. Ser biały mielimy w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę. Musi być gładziutki, jednolity. Śmietanka kremówka ładnie się ubije, gdy będzie wcześniej schłodzona. Ciasto jest bardzo podzielne. Smaczne, z lekko kwaskową masą i słodziutkim wierzchem. Najlepsze na drugi dzień od wykonania. Czas podany jest, bez oczekiwania na krzepnięcie galaretki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Posypka Ser biały Śmietana Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować