BISZKOPT Z WIŚNIAMI I BITĄ ŚMIETANĄ

4.5 (150 ocen)

  • 20 min

Pyszne połączenie kwaśnych wiśni i słodkiej bitej śmietany z białą czekoladą.. Niebo w gębie!

  • 20 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    6 jaj
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    BITA ŚMIETANA:
    0,5 l śmietanki 30%
    2 opakowania śmietan-fix
    1 tabliczka białej czekolady

    DODATKOWO:
    dżem z wiśni
    kokos
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt z wiśniami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Do ubitej masy dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia i piec w temp. 160-180°C. Czekoladę roztopić na parze z 3 łyżkami śmietanki. Ubić śmietanę razem ze śmietan-fixem. Do ubitej śmietany dodać ostudzoną roztopioną czekoladę. Biszkopt smarujemy dżemem, na to wykładamy śmietanę a górę posypujemy kokosem. Ciasto chłodzimy w lodówce.

Porady

Biszkopt można nasączyć ponczem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować