BISZKOPT Z WIÓRKÓW KOKOSOWYCH

4.5 (196 ocen)

Błyskawiczne ciasto

Składniki:

  • CIASTO KOKOSOWE: 8 białek , szklanka cukru, 30dag wiórków kokosowych , BISZKOPT: 8żółtek jedno, całe jajko ,szklanka cukru ,szklanka mąki , 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3łyżki mąki ziemniaczanej , 3łyżki oliwy ,2 łyżki octu , zapach śmietankowy lub waniliowy.
    MASA: 3 szklanki mleka ,szklanka cukru , 2 opakowania cukru waniliowego, 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej ,kostka masła.
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt z wiórków kokosowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem .Następnie dodać wiórki kokosowe i nadal ubijać.Tak przygotowane ciasto upiec na złoty kolor.
  • 2. Żółtka połączyć z całym jajkiem i ubić . Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Piec w takiej samej formie ,jak ciasto kokosowe, na złoty kolor .Po upieczeniu biszkopt przekroić na dwa placki.
  • 3. W rondelku wymieszać dwie szklanki mleka ze szklanką cukru oraz z cukrami waniliowymi i zagotować. W szklance zimnego mleka rozrobić obydwie mąki i wlać do gotującego się mleka .Do ugotowanej ,gorącej masy włożyć masło i wszystko razem zmiksować .Gorącą masą przełożyć ciasto.
  • 4. Kolejność warstw : pierwszy blat biszkoptowy ,masa ,ciasto kokosowe ,masa, drugi blat biszkoptowy .Ciasto można polać polewą czekoladową . Proporcje na formę o wymiarach 25x40cm
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować