Biszkopt z wiórków kokosowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z cukrem .Następnie dodać wiórki kokosowe i nadal ubijać.Tak przygotowane ciasto upiec na złoty kolor.
2.Żółtka połączyć z całym jajkiem i ubić . Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Piec w takiej samej formie ,jak ciasto kokosowe, na złoty kolor .Po upieczeniu biszkopt przekroić na dwa placki.
3.W rondelku wymieszać dwie szklanki mleka ze szklanką cukru oraz z cukrami waniliowymi i zagotować. W szklance zimnego mleka rozrobić obydwie mąki i wlać do gotującego się mleka .Do ugotowanej ,gorącej masy włożyć masło i wszystko razem zmiksować .Gorącą masą przełożyć ciasto.
4.Kolejność warstw : pierwszy blat biszkoptowy ,masa ,ciasto kokosowe ,masa, drugi blat biszkoptowy .Ciasto można polać polewą czekoladową . Proporcje na formę o wymiarach 25x40cm
Komentarze